Tlakovci so čudovit način ureditve dvorišča

Kot vsak del vaše hiše je potrebno tudi dvorišče primerno urediti. Eden izmed najugodnejših, povrhu tega pa tudi najlepših načinov ureditve vašega dvorišča predstavljajo tlakovci. Gre za zunanjo oblogo iz betona. Beton je iz naravnih zdravju neškodljivih materialov, ki odlično kljubuje zobu časa, po odsluženi življenjski dobi pa je zelo enostaven za reciklažo.

Tlakovci so zelo odporni tudi na mehanske poškodbe, prav zaradi betona, ki ga lahko oblikujemo v poljubno obliko, pa ločimo več različnih vrst in oblik tlakovcev. Z dodajanjem različnim primesi in obarvanega peska, lahko tlakovci prevzamejo, za razliko od klasične betonsko sive barve, tudi drugačne pisane barve. Tlakovci so primerni za oblaganje teras, pločnikov, dvorišč, dovoznih poti in ramp, skratka njihova uporaba je možna na praktično vseh zunanjih površinah. Zaradi izjemne trdnosti, so ob kvalitetnem polaganju po njih lahko vozijo tudi težja vozila, kot so tovornjaki in avtodvigala.

 

Tlakovci obstajajo v več različnih oblikah, izmed katerih lahko izberete tisto, ki vam najbolj ustreza. Najpogostejše oblike so:

  • pravokotni
  • kvadratni
  • šestkotni
  • “H”
  • “S”
  • “Y”
Tlakovci so lahko dvoslojni ali enoslojni, običajno so enoslojni, ki so tudi veliko cenejši. Nekoliko dražji dvoslojni pa imajo vrhnji sloj prevlečen s kremenom, ki je izredno odporen na obrabo, zato se tako tlakovci primerni za taka mesta kjer je obraba večja.
Tlakovci so lahko tudi različno obdelani. Ločimo več različnih površinskih obdelav, med najpogosteje uporabljenimi pa so tlakovci z okrušenimi robovi, razcepljeni na večje kose ali s praskano površino. Površino tlakovcev lahko tudi štokamo, peskamo ali peremo in tako dobimo bolj žlahten izgled.